Pristup alatima

Izvor: ELAWiKi
Skoči na: orijentacija, traži

Sadržaj

Želite otvoriti svoj tečaj u LMS-u ili proučiti neki od LMS alata?

Moodle

Za otvaranje vlastitog tečaja u Moodleu prijavite se na adresi http://moodle.carnet.hr i ispunite formu za prijavu na adresi https://moodle.carnet.hr/login/index.php. Za prijavu koristite svoje AAI@EduHr korisničke podatke (iste one koje koristite za ulazak u ELA-ine tečajeve).


Ilias

Da biste otvorili vlastiti tečaj u Iliasu, prijavite se za korisnički račun na stranici http://elacd.carnet.hr/ilias klikom na link "New account registration". Nakon što se ulogirate u sustav, imat ćete mogućnost otvoriti vlastiti tečaj e-učenja.

Atutor

Da biste otvorili vlastiti tečaj u Atutoru, prijavite se za korisnički račun na stranici http://elacd.carnet.hr/atutor odabirom opcije "Register" u okviru "New user". S vlastitim korisničkim računom moći ćete kreirati nove tečajeve e-učenja.

Chamilo

Da biste otvorili vlastiti tečaj u Chamilu, prijavite se za korisnički račun na stranici http://elacd.carnet.hr/chamilo odabirom opcije "Prijava". U obrascu ispunite obavezna polja, a da biste mogli kreirati vlastite kolegije odaberite opciju "Kreiraj website kolegija".


Želite otvoriti svoj blog?

Zatražite svoj blog na adresi http://eblog.carnet.hr. Kliknite na link "Create a new blog" i ispunite tražene podatke. Odaberite opciju "Gimme a new blog!". Time je registracija dovršena, a vi možete početi pisati svoj blog.


Društveno umrežavanje - Elgg

Ako želite istražiti još jedan alat za društveno umrežavanje koje koriste i mnoga sveučilišta i obrazovne ustanove, isprobajte kako funkcionira Elgg na adresi http://elacd.carnet.hr/elgg. Kreirajte svoj korisnički račun klikom na opciju "Register" i ispunite tražene podatke.


Želite registrirati svoj korisnički račun na ovom wiki sustavu?

Za otvaranje korisničkog računa na wiki sustavu obratite na adresu admin-elacd@carnet.hr.

Želite koristiti Adobe Connect, alat za sobne videokonferencije?

Da biste mogli koristiti sustav za sobne videokonferencije, CARNet Adobe Connect, morate se prethodno registrirati u sustav sa svojim AAI@Edu.hr korisničkim podacima na adresi http://acp.carnet.hr. Obavijestite nas da ste se registrirali na e-mail adresu admin-elacd@carnet.hr kako bismo vas mogli dodati u sustav. Kod sljedeće prijave moći ćete koristiti sustav za susrete s drugi polaznicima, razmjenu materijala i suradnju.

U CARNet Adobe Connect postoji dio rezerviran samo za polaznike i tutore na ELA-i - tzv. ELA soba. ELA sobi na Adobe Connectu možete izravno pristupiti preko adrese http://acp.carnet.hr/ela. Nakon što se registrirate, u ELA sobi ćete imati ulogu "presenter" što znači da ćete moći u komunicirati s drugim polaznicima i tutorima (uz korištenje web kamere i glasovne komunikacije, ukoliko to želite), u sustav unositi i s drugima dijeliti dokumente, uključiti kamericu da bi vas se vidjelo i da biste zaista sudjelovali u videokonferenciji, s drugima podijeliti čak i ono što je prikazano na zaslonu vašeg računala (screen share). S tom će vam ulogom biti dostupna i opcija kreiranja i postavljanja anketa, postavljanje prozora s kratkim natuknicama kako bi sudionici imali uvid u kretanje samog predavanja, postavljanje prozora s klikabilnim URL-ovima do određenih web stranica te chat s ostalim korisnicima iste razine prava, koji neće biti vidljiv korisnicima s nižom razinom prava (Participant ili gost).

Sustav možete podesiti na tri različite unaprije definirane opcije (moguće mijejnati na lijevoj strani pri dnu ekrana):

  • discussion (naglasak na komunikaciji i komunikacijskim alatima)
  • sharing (naglasak na screen share opciji - razmjeni onoga što je prikazano na zaslonu vašeg ekrana)
  • collaboration (naglasak na mogućnosti online suradnje, zajedničkog rada na nekom dokumentu, izradi nacrta, plana i sl.


Dijeljenje sadržaja ekrana ima nekoliko raspoloživih opcija:

1) dijeljenje cijelog ekrana

2) dijeljenje određenog prozora otvorenog na vašem računalu ili

3) dijeljenje određene aplikacije (programa)Želite izraditi i objaviti svoj podcast?

Pogledajte i isprobajte kako radi podcasting. Da biste unijeli svoje datoteke (video ili audio) potrebno je samo kliknuti na poveznicu "Upload" u gornjem desnom uglu stranice i unijeti tražene parametre. Unesene sadržaje zatim možete pregledavati na stranici Media Library.

Snimanje audio datoteka:

Da biste snimili neku audio datoteku, potreban vam je alat pomoću kojega ćete to učiniti. Jedan od mogućih izbora je i besplatni i jednostavan alat Audacity koji možete jednostavno preuzeti na svoje računalo s adrese http://audacity.sourceforge.net/download.


Želite izraditi konceptnu mapu?

Ako želite koristiti Cmap Tool za stvaranje konceptualnih zemljovida, preuzmite besplatnu korisničku verziju Cmap Toola. Cmap Tool ima zanimljivu kolaborativnu mogućnost. Svoje zemljovide možete prenijeti na Cmap Tool poslužitelj i dijeliti ih s drugima. Osim toga, različiti poslužitelji Cmap Toola su međusobno povezani. Možete pogledati zemljovide na različitim Cmap Tool poslužiteljima širom svijeta: pokrenite na računalu Cmap Tool i kliknite ikonu "Shared Cmaps in Places". Potražite CARNetov poslužitelj na popisu ili prenesite vaš zemljovid u CARNetovu mapu. Ako mu želite izravno pristupiti, možete ga pronaći na CARNet CmapTool poslužitelju.

Ukoliko među poslužiteljima ne pronalazite CARNetov, morat ćete ga "dodati". To možete učiniti na sljedeći način:

  • Odabirom opcije "Add place" u gornjem desnom uglu foldera Shared Cmaps in Places
  • Potom odaberite "Add a place that is not in the list" i upišite cmap.ri.carnet.hr. Sada bi CARNetov server trebao biti na vašem popisu i u njega možete pohranjivati svoje konceptualne mape koje će onda biti dostupne kolegama s kojima surađujuete u grupi i tutorima


Želite izraditi svoj e-portfolio?

Prijavite se na ELA-in sustav za e-portfolio Mahara na stranici http://elacd.carnet.hr/mahara i izradite svoj e-portfolio. Nakon registracije moći ćete ući u sustav i urediti svoj profil, svoju biografiju, portfolio, dodavati datoteke itd.


Želite publicirati svoje web stranice?

Na CARNetovom web poslužitelju jabuka.ri.carnet.hr smo rezervirali prostor na kojem možete objavljivati web stranice koje ćete izrađivati kao polaznici ELA-e te razmjenjivati datoteke pomoću ftr protokola. Za pristup poslužitelju će vam biti potreban korisnički račun koji možete zatražiti od administratora laboratorija putem mail adrese admin-elacd@carnet.hr.

Da biste se mogli koristiti ftp poslužiteljem sa svog računala, bit će vam biti potreban jedan od mnogih besplatnih ftp alata na Internetu. FileZilla je jedan od najjednostavnijih takvih alata. U kratkim Filezilla uputama ćete pronaći kako to učiniti. Naravno, možete koristiti i ftp alat prema vlastitom odabiru. S pitanjima vezanim uz konfiguraciju ili korištenje Filezille na drugim operativnim sustavima (Linux ili Mac OS X), slobodno se obratite na adresu admin-elacd@carnet.hr.

Osobni alati