RSS kanali i citaci

Izvor: ELAWiKi
Skoči na: orijentacija, traži

Rss-icon.jpg Rss-icon-collection.gif

U doba kada količina informacija na Internetu raste ekponencijalno, nemoguće je pratiti sadržaje koji nas interesiraju na tradicionalan način (http://www.emc.com/flash_assets/EMCTickerWeb.swf). Osim toga, web stranice su sada rijetko statične, a sadržaji se mijenjaju iz minute u minutu.

U takvom su okruženju RSS čitači postali nužnost i preduvjet za korištenje web 2.0 aplikacija.


Pogledajte ukratko o čemu se točno radi. (kratki film na engleskom jeziku)


Sadržaj

Definicija:

RSS kanali su posebno pripremljene web stranice koje omogućavaju specijalnim alatima - čitačima (eng.reader/aggregator) - da za vas prikupljaju nove informacije sa stranica koje su vam interesantne.

Neki od poznatijih i češće korištenih čitača su:

(opširan popis RSS čitača dostupan je na stranici http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_feed_aggregators)

Primjer - otvaranje korisničkog računa na Google readeru:

  • Na stranici http://www.google.com/reader se prijavite sa svojim Google korisničkim računom ili, ukoliko ga nemate, otvorite novi Google korisnički račun i prijavite se.


Kako koristiti RSS kanale i čitače?

Klikom na ikonicuRss-icon 10posto.jpg(u sklopu sadržaja ili u adresnoj traci) odabirete stranicu s koje želite primati novosti, nakog čega čitač za vas prati i na jednom mjestu objavljuje sve informacije objavljene na toj stranici.


Ili pogledajte film o tome kako koristiti Google reader. I drugi čitači rade na vrlo sličnom principu.


ATOM - alternativni format

Alternativni format RSS-u, no s istim ciljem je ATOM. Neke web stranice podržavaju taj format prikupljanja podataka na Internetu. Više o Atomu saznajte na stranici http://en.wikipedia.org/wiki/Atom_(standard).


SAZNAJTE VIŠE

Osobni alati